Bio kamini – kamini na bioetanol

Bio kamini – kamini na bioetanol

02.11.2011

Zagotovo se marsikdo od vas sprašuje, kaj pravzaprav so bio kamini? Bio kamini so kamini s pravim ognjem, ki delujejo na bioetanol. Za svoje delovanje potrebujejo le bioetanol in kljub pravemu ognju ne potrebujejo dimnika.

Bioetanol je alkohol, ki je pridobljen s postopkom fermentacije različnih agrikultur bogatih z vsebnostjo ogljikovih hidratov in sladkorjev (npr. pšenica, sladkorni trs, sadje, krompir). Ob gorenju tako bioetanol zgori v celoti, tako da ob gorenju ne nastajajo saje ali dim. Stranski produkt gorenja je CO2, ki pa se ob delovanju sprošča v zanemarljivih količinah, prav tako vlaga. Količine CO2 pri delovanju lahko primerjamo s količinami CO2 pri izdihanem zraku nekaj oseb. Biokamini imajo odprta gorišča, saj za svoje delovanje jemljejo zrak iz prostora, kar pa zaradi majhne porabe kisika in nizke ravni nastajanja CO2 ni nevarno – kljub temu pa mora ob delovanju kamina biti zagotovljen dotok svežega zraka v sam prostor.

Bio kamini nimajo primarne funkcije ogrevanja, saj so v prvi vrsti namenjeni dekoraciji in imajo tudi omejen čas gorenja (v povprečju med 2,5 do 4 ure – odvisno od modela gorilnika). Seveda pa ob svojem delovanju zaradi pravega ognja oddajajo tudi določeno količino toplote, tako da se lahko temperatura v prostoru ob delovanju kamina povzpne tudi za nekaj stopinj.

Naj postane bio kamin dekoracija za prijetnejše bivanje.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.